2012. november 3., szombat

Changi repülőtér


Úgy gondolom, nem elhanyagolható terület a repülőtér. Amikor megérkeztem Szingapúrba már érkezésemkor-a repülőtér látványától-tátva maradt a szám...ezt hamarosan megértitek, ha megnézitek majd a képeket.


A Changi repülőtér Ázsia fontos légiközlekedési csomópontja.A repülőtér Szingapúr Changi városrészében, a város üzleti központjától mintegy 17 km-re fekszik.
A repülőtéren 2007-ben az addigi rekordot jelentő, 36.701.556 utas fordult meg, mely 4,8%-os növekedést jelent a 2006-os pénzügyi évhez képest. Ezzel az utasforgalmat tekintve 2007-ben a világ 19., Ázsia ötödik legforgalmasabb repülőtere volt. Amellett, hogy a repülőtér fontos utasforgalmi csomópont, áruforgalom szempontjából egyben a világ egyik legfontosabb repülőtere, melynek forgalma 2007-ben 1,89 millió tonna áru volt.

Ennyit a komoly tényekről, számadatokról...lássuk a képeket:

Indulási oldal:



A Changi repülőtéren jelenleg öt terminál működik. Az 1-es, a 2-es és a 3-as terminál egy közös tranzitcsarnokon keresztül közvetlenül kapcsolódik, a légi utasok szabadon, útlevélkezelés nélkül közlekedhetnek a terminálok között. A terminálok közötti közlekedést mozgójárdák és egy „skytrain” rendszer segíti, bár a nem légi utasok gyalogosan is közlekedhetnek a terminálok között. A 2-es terminál mellett található a JetQuay, mely a VIP utasok számára nyújt saját check-in lehetőséget, innen bármely más terminálról induló repülőgéphez személyesen, elektromos kocsival szállítják az utast.A Budget Terminal, melyet kifejezetten a "diszkont légitársaságok" számára építettek, fizikailag is elkülönül a fő terminálépületektől, innen ingyenes buszjáratokkal lehet átjutni a 2-es terminálhoz. Jelenleg az öt terminál együttes területe 1 045 020 m², együttes kapacitása évi 68,7 millió utas.

Terminálok között közlekedő  "skytrain" útjai
Skytrain
A várótermek és a tranzit kialakítása inkább emlékeztet egy luxusszállodára, vagy egy hatalmas elegáns bevásárlóközpontra, mintsem repülőtérre. Végeláthatatlan sorban következnek egymás után a különböző üzletek és éttermek, ahol indulás előtt mindenki alaposan kiürítheti a pénztárcáját. Itt szinte minden kapható az ékszerektől kezdve a legújabb elektronikai eszközökön és a nagy divatházak legújabb ruhakölteményein át egészen a luxusautókig, csak győzze az ember hitelkártyával.:)Ezek mellett a praktikum és a kényelem is döntő fontosságú volt az utastér kialakításában. Van itt például olyan zárt váróterem, ahol zuhanyzók, és kényelmes fotelágyak várják a hosszú repülés után megfáradt és átszállásra váró utasokat, de a repülőtér több pontján ingyenes internetezési lehetőség is várja az utasokat. Mindez elegáns kialakításban, ízléses berendezésekkel, vízesésekkel.

Váróterem



Az elfáradt utasoknak, a pihenéshez kényelmes fotelek nyújtanak kényelmet:


Aki pedig igazán kikapcsolódásra vágyik, annak még egy úszómedence is rendelkezésére áll:



Ami nagyon nagyon tetszik, hogy mindenhol növények vannak....gyönyörű:


A másik bámulatba ejtő dolog, hogy az egész reptér szőnyeggel van lerakva:


Végül a poggyászkiadó csarnok; A "Zöld" fal 300m széles és 25 futónövény-faj diszíti:


Szerintem nem estem túlzásba, amikor azt írtam, hogy elképesztő a Changi reptér;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése